De geschiedenis van het cabaret

Cabaret kent een lange geschiedenis, het gaat al terug naar de zestiende eeuw waar men nog geen televisie had om het publiek te vermaken. Cabaret is ontstaan in Frankrijk. Dat had je misschien ook wel kunnen vermoeden aan de typische Franse klant aan het woord ‘cabaret’. Maar daar heeft het cabaret dus het levenslicht gezien. In die tijd was er natuurlijk lang niet zoveel te beleven op het gebied van entertainment. Cabaret werd in die tijd vooral toegepast in restaurants. Daar konden mensen onder het genot van een goed glas wijn en een warme hap, genieten van cabaretiers die leuke grappen wisten te vertellen over personen, of persoonlijke ervaring en nog geliefder, politieke zaken.

Het moderne cabaret

In onze tegenwoordige tijd is cabaret erg groot geworden mede dankzij de media. Wie kent nu bijvoorbeeld niet de traditionele Oudejaarsconference tijdens de jaarwisseling waar een populaire cabaretier zijn/haar visie over de gebeurtenis van het aflopende jaar vertelt in een leuke grap. Cabaret maakt het nieuws daarmee zoveel leuker. Wat ook mooi is aan cabaret is dat de rolverdeling tussen mannen en vrouwen beter verdeeld is. Waar het in de entertainment wereld vaak zo is dat voornamelijk mannen aan het roer staan is het in Nederland bijvoorbeeld goed verdeeld en zijn vrouwen net zoveel vertegenwoordigd in het cabaret als mannen.

Cabaretier worden?

Misschien ben je al een grote liefhebber van cabaret en overweeg je zelf om een professioneel grappenmaker te worden, maar hoe word je nu een cabaretier? Allereerst is het belangrijk dat je weet dat je talent moet hebben om cabaretier te worden. Een leuke mop weten te vertellen is dus niet goed genoeg, een cabaretier kan van zichzelf leuke dingen bedenken. Dit is dus iets dat spontaan ontstaat omdat een cabaretier hier een natuurlijk talent voor heeft ontwikkeld. Daarnaast kun je een opleiding volgen aan bijvoorbeeld de theaterschool om te leren hoe je ook echt een cabaret stuk schrijft waardoor het goed gepresenteerd kan worden en je leert om het publiek mee te krijgen.