Wat is het verschil tussen cabaret en stand up comedian

De entertainment wereld is een hele grote wereld waarin veel mogelijkheden zijn om je in te ontplooien of als publiek van te genieten. Denk bijvoorbeeld aan tv-presentator, zanger of zangeres, radio dj en nog veel meer. En dan heb je natuurlijk nog de professionele entertainers op het gebied van cabaret en stand up comedian. Je zou denken dat deze laatste twee eigenlijk hetzelfde zijn maar is dat wel echt zo? Want wat is het nu het verschil tussen cabaret en stand up comedian?

Stand Up comedian

Een standup comedian herken je vaak door een entertainer die aan de microfoon staat en dan heerlijk het publiek weet op te zwepen met leuke grappen en grollen. Het geschater van het publiek is de diesel voor de standup comedian. Dat is natuurlijk dé drijfveer van een standup comedian. Het publiek en de originaliteit van de grap.

Cabaret

Bij cabaret zie je vaak ook goed gevulde zalen met publiek dat zit te wachten op een goede grap en heerlijke lachbui. Want daar komt het publiek natuurlijk voor. Even kunnen ontsnappen uit de hectiek van het dagelijkse leven. En cabaret helpt hier enorm bij. Maar bij cabaret zie je dat er veel meer gebeurt dan alleen praten achter een microfoon. Bij cabaret wordt er ook gebruik gemaakt van het toneel, dans en muziek. De meeste cabaretiers zijn ook erg muzikaal en kunnen leuk zingen of piano spelen of gitaar. Dit gebruiken ze dan vaak in de begeleiding van hun programma.

Grote verschillen

Zoals je nu hierboven al hebt kunnen lezen zijn er dus enorme verschillen tussen cabaret en stand up comedy. Deze twee zijn in de verste verte niet met elkaar te vergelijken. De enige vergelijking die wel goed gaat tussen cabaret en stand up comedy is het doel om het publiek aan het lachen te krijgen en te kunnen vermaken en te entertainen. Daar zit eigenlijk de enige overeenkomst tussen cabaret en stand up comedy. Verder zijn deze twee beroepen enorm verschillend. Stand Up Comedy is misschien voor een beginner iets toegankelijker. Het kan wel een springplank zijn naar uiteindelijk cabaret. Om stand up comedy te kunnen doen heb je een microfoon nodig en een goed gevoel voor humor. Als je cabaret wilt gaan doen is het belangrijk dat je ook leert om gebruik te maken van het toneel. Het is daarnaast eigenlijk een pré als je ook verstand hebt van muziek maken, het gebruik van licht en geluid en overige technieken op het podium.