De geschiedenis van cabaret

Het cabaret heeft een grote rol van waarde in de huidige entertainment wereld, en dat is niet zonder reden. Want cabaret is een heerlijke vorm van ontspanning in een stressvolle maatschappij. Even lekker kunnen lachen en ontspannen, dat is waar mensen voor naar het cabaret komen. Even geen stress en hoofdpijn maar even het hoofd leeg weten te maken. Ieder mens heeft dat op zijn haar tijd even nodig. Maar wat is het cabaret nu precies en wat is de geschiedenis van het cabaret?

Wat is cabaret?

Wanneer je besloten hebt dat je niets liever wilt doen dan op het podium staan avond na avond om mensen aan het lachen te krijgen en te vermaken dan is het zaak dat je gaat leren hoe je als cabaretier aan het werk kunt. Dit kun je allemaal leren op de toneelschool. De toneelschool is de perfecte plek om te leren hoe je mensen kunt vermaken. Op de toneelschool leer je o.a. hoe je een mooi programma moet maken maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je de aandacht van het publiek weet vast te houden en hoe je ervoor zorgt dat je weet hoe je om moet gaan met podiumtechnieken en licht en geluid. Ook moet je leren hoe je gebruik moet maken van een decor. Als je dit allemaal te ingewikkeld vindt kun je ook eerst de stap maken in de stand up comedy. Dit is een vorm van entertainment waarbij je eigenlijk alleen maar goed licht nodig hebt en het gebruik van een microfoon. Is stand up comedy dan eenvoudiger of minder dan cabaret? Nee zeker niet, maar het is een andere manier van entertainment.

Het ontstaan van cabaret

Cabaret is ontstaan in het einde van de 16e eeuw in Frankrijk. In die tijd had men zeer weinig mogelijkheden op het gebied van entertainment. Radio en televisie was er bijvoorbeeld nog lang niet. Dat zou nog ruim 3 eeuwen op zich laten wachten. Dus zochten mensen andere manieren om zichzelf te vermaken. Dat kon bijvoorbeeld te luisteren naar een troubadour, dit is een muzikant die liedjes speelt op een soort gitaar of door andere muziekgezelschappen. Maar in de zestiende eeuw kwam daar het cabaret bij. Dit werd gedaan in de Franse restaurant. Als mensen naar een restaurant gingen om een hapje of een drankje te nuttigen konden ze gelijk genieten van een man of vrouw die op een leuke manier, grapjes wist te vertellen en het publiek wist te vermaken. Zo is het cabaret begonnen en later uitgegroeid tot de populaire vorm die het heden ten dage heeft gekregen. En de toekomst van het cabaret is zeer kleurrijk. De toekomst lijkt alleen maar mooier te worden en zeker sinds de komst van het internet lijkt de populariteit van het cabaret alleen maar toe te nemen in plaats van af te nemen.